Belépés tagoknak › Társkereső / Tanácsadás / Miért keresünk domináns partnert?

Nemtől és személyiségtől függő, hogy ki milyen beállítottságú párt keres. Vannak, akik a kevésbé domináns nőkhöz vagy férfiakhoz vonzódnak, míg mások inkább az erőteljes, irányító és állandóan tettre kész, határozott társkeresők társaságát keresik. De miért érezzük úgy, hogy domináns párt szeretnénk? És baj-e, ha szeretjük, ha nem nálunk van a kormány minden esetben?

Miért keresünk domináns partnert?


Egy ember sokféleképpen lehet domináns, a párkapcsolatokat vizsgálva pszichológusok így határozták meg a domináns felet: valaki, aki határozott, átveszi az irányítást és övé a vezető szerep.
Bár ezek a tulajdonságok nem elsősorban a romantikus ember képét festik elénk, a domináns emberek inkább énközpontúak, kevésbé érzékenyek mások érzéseire.

Tehát egy domináns társkereső figyeljen arra, hogy más a személyiségéhez illő, de vonzó tulajdonságokat is kialakítson magába, mert önmagában a határozottság és a kontroll átvétele akár taszító is lehet.


A domináns emberek sokszor segítőkészek és nagylelkűek, jól bánnak a partnerükkel.

Sokan azt gondolják, mindenféle utánajárás nélkül is, hogy a párkapcsolatok többségében a férfi az irányító fél. Egy 2015-ben végzett kutatás alátámasztotta ezt az állítást, amikor megállapította, hogy a vizsgált párkapcsolatoknak csak valamivel több, mint 24 százalékában viselte a nadrágot a nő.  Viszont az is kiderült, hogy azok a kapcsolatok sokkal jobban és boldogabban működnek, ahol úgymond nem egyenrangú felek a partnerek, hanem egyiküknél van a fő irányító szerep.

Úgy tűnik, hogy az ilyen párkapcsolatokban élők sokkal összetartóbbak, együttműködőbbek és ezért könnyebben veszik az akadályokat is.


A kutatók sokáig úgy gondolták, hogy a nők evolúciós okokból vonzódnak azokhoz a férfiakhoz, akik átveszik az irányítást, mivel ezek a férfiak olyan értékes géneket hordoznak, amiket érdemes továbbörökíteni. Később megvizsgálták ezt a kérdést és kiderült, hogy nem csak az utódnemzés miatt választanak a passzívabb nők vagy férfiak domináns párt, hanem azért is, mert egy idő után úgy érzik, hogy egy ilyen pár felpezsdíti az életüket.


Arra is rámutattak ezek a kérdőíves vizsgálatok, hogy az emberek többsége azért választ domináns, impulzív partnert, mert egy ilyen karakter sokáig fent tudja tartani az érdeklődését, kalandosabb és izgalmasabb mellette az élet.

További érdekes társkereséssel kapcsolatos cikkeket itt olvashatsz.

Először vagy itt?
Csatlakozz hozzánk!

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket!
Nemed:
Társkeresés megkezdése

A regisztrációval elfogadod az Általános Szerződési Feltételekben foglaltakat.

VAGY
Regisztrálj Facebookkal!
A ctk.hu weboldalunk Sütiket és egyéb látogatáskövetési technológiákat használ, hogy javítsuk a böngészési élményt, valamint személyre szabott tartalmat és célzott hirdetéseket jeleníthessünk meg, és megérthessük honnan érkeznek és mit szeretnének látogatóink. További információk
További lehetőségek
Mindet elfogadom