Belépés tagoknak › Társkereső / Tanácsadás / Válságban is rózsaszín szemüveggel

Sokan gondolkoznak azon, hogy mit értek el az életében, mit szeretnének még elérni és mi az, amire még lehetőségük van. Akaratlanul is úgy érzi ilyenkor az ember, hogy van egy láthatatlan, átléphetetlen határ, ami gátat szab álmaik elérésében.


Túlságosan elfoglaljuk magunkat a mindennapi hajtással, a gyerekek nevelésével (ha vannak) és úgy egyáltalán, a túlélésre játszunk, ahelyett, hogy kitalálnánk, hogy mit is szeretnénk valójában… Az emberek többsége fiatalon beleugrik a mókuskerékbe, majd 40-50-60 évesen rájön arra, hogy valami egészen másra vágyik, vagy, hogy a tervei nagy részét nem valósította meg.

Fel kell ismerni, hogy manapság az életünk több több szálon fut, alig van időnk egyedül a saját gondolatainkkal, a saját álmainkkal, így nehéz tisztán látni, hogy mit is szeretnénk tulajdonképpen.

Vannak olyan kötelező dolgok, amik elfeledtetik az álmokat. Gondosokodni kell a családról, a számlákat ki kell fizetni és gyakran tűnik úgy, hogy ezen keretek között lehetetlen a változtatás.

Az álmodozás szenvedélyt és kitartást igényel, ahhoz, hogy feléleszd magadban ezeket  és merj bátran álmodni, itt van 10 lépés a folyamat elkezdéséhez.

Mit mondasz magadnak, magadról?

Figyeld meg a gondolataidat és nézd meg, hogy mi az ami visszatart a céljaid elérésében. Mélyedj el bennük, nézd meg, hogy valóban hiszel-e bennük, írd le őket.

Mik  a kifogásaid?

Ahogy egyre jobb leszel abban, hogy megfigyeled a gondolataidat, egyre jobban el tudod különíteni azt is, hogy mik azok, amik csak kifogások. A kifogások csak gondolatok, változtass rajtuk, cseréld fel őket pozitívakkal.

Különleges vagy, ugye tudod?

Mik azok a dolgok, amik csak téged jellemeznek, mi tesz téged egyedivé? Írd le ezeket és vedd észre, hogy ezek a tulajdonságok vagy az általad szeretett dolgok csak téged jellemeznek ilyen felállásban. Vedd észre, hogy különleges vagy.

Az életed könyve

Nézz végig eddigi életutadon úgy, mintha egy könyv lenne, adj fejezetcímeket a különböző korszakoknak és vizsgáld meg, hogy mi történt az egyes fejezetekben, mi volt az, ami boldoggá tett, mi volt az, amivel az idődet szívesen töltötted.

Vezess naplót

Próbálj meg minden nap írni, nem számít, hogy mennyi időt szánsz rá, vagy, ha úgy gondolod, hogy nincs miről írnod. Ha csak öt percre is, de minden nap ülj le egy papír és egy toll, vagy a számítógéped elé és írj. Ezeken a témákon érdemes gondolkozni: mi álmaim állása? Hova mennék nyaralni a legszívesebben? Milyen szuperképességet választanék magadnak?

Tartsd kézben az idődet

Nem kell minden napodat percre pontosan beosztanod előre, de ha látod, hogy valamire túl sok időt vesztegetsz, pedig semmi előnyöd nem származik belőle vagy esetleg nem is szereted csinálni, akkor felezd meg a rá fordított időd és tölsd ki valami hasznosabbal a felszabadult perceket.

Mi az, ami tényleg kíváncsivá tesz?

Írj arról, hogy mik azok a dolgok, amik tényleg érdekelnek, hasonlóan a tulajdonságaidhoz, ez is egy teljesen egyedi lista lesz. Például gondold át, hogy milyen filmeket, könyveket olvasol szívesen és miért? Ki volt a kedvenc tanárod gimnáziumban és miért? Ha mehetnél, akkor milyen továbbképzésre, tanfolyamra mennél?

Figyeld meg a zöldszemű szörnyet

Mikor volt legutóbb, hogy féltékeny voltál valakire valamiért? Érdemes átgondolni, mert így megtudhatod, hogy titkon milyen vágyaid vannak.

Kik, azok akikre fel tudsz nézni, ők vajon hogyan csinálták?

Szánj egy kis időt arra, hogy átgondolod, kik azok, akik szerinted elértek valamit, akikre fel tudsz nézni. Ők vajon, hogyan érték el az álmaikat? A szenvedély és a cél kitűzésén túl mindenkinek egyedi receptje lehet a sikerre, meríts ötletet ezekből.

Változtass

Nem kell nagy dologra gondolni, éppen elég, ha csak egy kicsit kizökkensz a mindennapokból. Határozd el, hogy ezentúl valamit másként fogsz csinálni, figyeld meg, hogy máris jobb kedved lesz. Jegyezd meg ez a te életed, az élet pedig nem túl hosszú. Vedd a kezedbe az irányítást.

Forrás: YourTango

Először vagy itt?
Csatlakozz hozzánk!

Regisztrálj Facebookkal!

Az ismerőseid nem látják, és soha nem posztolunk a nevedben!

vagy töltsd ki az alábbi mezőket:
Nemed:
Regisztrálj

A regisztrációval elfogadod az Általános Szerződési Feltételekben foglaltakat.